Wit

Productfoto Saint-Roch Côtes du Rhône Blanc

Saint-Roch Côtes du Rhône Blanc 2023

Pontemagno Piersanti Verdicchio Bacareto witte wijn Castelli di Jesi Classico Superiore Marche Italië

Bacaréto Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2022

Ori di Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore Pontemagno de Marken Marche Italië

Ori di Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2021

Quinta de Alorna Alvarinho/Viognier Reserva Tejo Portugal

Quinta de Alorna Alvarinho/Viognier Reserva 2021

Productfoto Grüner Veltliner Kremstal

Zimmermann Grüner Veltliner Kremstal 2023

Productfoto Chignin

Charles Gonnet Chignin 2023

Productfoto Weissburgunder Trocken

Franz Hahn Weissburgunder Trocken 2023

Productfoto Riesling 'Ey mal 1' Trocken

Pfeffingen Riesling 'Ey mal 1' Trocken 2019

Productfoto Picpoul de Pinet

Mas Saint Laurent Picpoul de Pinet 2021

Weingut Bergdolt Riesling Trocken Pfalz Duitsland

Bergdolt Riesling Trocken 2022

Castelfeder Mont Mès Pinot Grigio Alto Adige Italië Dolomieten

Mont Mès Pinot Grigio 2024

Productfoto Sables Fauves

Sables Fauves 2023

Massiac Sauvignon Blanc Château Massiac

Domaine Massiac Sauvignon Blanc 2022

Domaine Massiac Viognier Château Massiac

Domaine Massiac Viognier 2022

Wit

Witte wijn komt veelal uit koelere gebieden van over de hele wereld. Zo lenen landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het noorden van Frankrijk zich uitstekend om witte wijnen te maken. De laatste decennia worden er ook witte wijnen gemaakt in Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Chili, Argentinië, Australië en Amerika. Van vele verschillende, inheemse druivenrassen worden prachtige witte wijnen gemaakt, bijvoorbeeld: Sauvignon Blanc, Chardonnay (fris, elegant, vol, romig, vet en houtgerijpt), Riesling, Pinot Blanc (Weissburgunder), Pinot Gris (Pinot Grigio/Grauburgunder), Chenin Blanc, Grüner Veltliner, Albariño en Trebbiano.

Witte wijnen zijn uitermate geschikt voor aperitief, maar ook voor bij vele verschillende gerechten. Zo kan witte wijn bij frisse salades, schaal- en schelpdieren, vis, zeevruchten, wit vlees, antipasti en tapas. Zelfs bij zwaardere gerechten als rijkere kazen, hammen en ook gevogelte kan een witte wijn uitkomst bieden. Tot slot kunnen witte wijnen ook perfect aansluiten op pittige, Aziatische gerechten.