Gramona

Gramona bestaat sinds 1881 en is een heus familie wijnhuis in Sant Sadurní d'Anoia. Momenteel maakt de vijfde en zesde generatie fantastische mousserende wijnen op 150ha eigen wijngaarden. In 2006 is Gramona volledig gemoderniseerd en bracht vanaf 2011 hun wijnen biologisch op de markt.

Sinds 2019 is Gramona met een aantal andere topproducenten uit de D.O. Cava gestapt vanwege een verschil van inzicht over het te volgen kwaliteitsniveau. Zij hebben zich verenigd in een groep wijnmakers, Corpinnat genoemd. Doel is om in de toekomst een eigen D.O. van hoog niveau te verkrijgen. Degene die zich bij Corpinnat willen voegen moeten aan strikte eisen voldoen, zoals biodynamische wijnbouw en werken met zeer lage opbrengsten per hectare.

Gramona heeft wijngaarden met een bodem van klei- en kalkleem, met enkele alluviale gronden nabij de rivier de Anoia en leisteengrond dichter bij Montserrat. Deze grond is daardoor rijk aan kalk, en daarmee worden de druiven en druivenstokken verrijkt. De druiven die Gramona veelal gebruikt zijn Xarel·lo, Macabeu, Parellada, Chardonnay en Pinot Noir.