Domaine François Cotat

François Cotat heeft wijngaarden op een paar kleine percelen in Sancerre (Chavignol), bij elkaar circa 5ha. Hij werkt zeer traditioneel en eigenzinnig, waarbij hij de natuur zijn gang laat gaan, zonder veel bemoeienissen. De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt. Ze worden niet gekneusd en ontsteelt en worden in hun geheel geperst. Daarnaast wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke gisten en worden de wijnen niet geklaard en gefilterd.

Het domein heeft de beste hellingen van het gebied, waar Sauvignon Blanc staat aangeplant. De bodems van de kleine percelen variëren hier van klei met kalksteen tot fossiele Kimmeridge. Zo heeft elke wijn een zeer eigen karakter. De druivenstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Dit alles resulteert in een dusdanig hoge concentratie van de wijnen, dat ze voor langere tijd bewaard kunnen worden.

Wij hebben in ons assortiment:
Sancerre Chavignol 'Caillottes'
Sancerre Chavignol 'Grande Côte'
Sancerre Chavignol 'Cul de Beaujeu'
Sancerre Chavignol 'Monts Damnés'
Sancerre Chavignol Les Monts Damnés
Sancerre Chavignol Rosé

Deze wijnen zijn vaak beperkt beschikbaar. Mocht u interesse hebben in deze wijnen van dit bijzondere domein neemt u dan contact met ons op.

Robert Parker:
"Cotat is a reference point winery for Sauvignon grown in the Loire Valley. His wines possess exquisite balance, extraordinary intensity, surprisingly, amazing longevity - they can last for decades."