Clos Apalta Le Petit Clos 2015

Productfoto Clos Apalta Le Petit Clos 2015

Over de wijn

Clos Apalta Le Petit Clos is de tweede wijn van dit wijnhuis, die tot de top van Chili behoort. De (Bordeaux) blend is samengesteld met Cabernet Sauvignon (49%), Carmenère (47%) en Petit Verdot (4%). De Cabernet Sauvignon en Carmenère druiven stammen af van oude, pre-phylloxera stokken, aangeplant in 1920.

De oogst wordt handmatig gedaan, waarbij de druiven ook met hand van de steeltjes wordt gescheiden. Hierna wordt de vergisting (in Frans eikenhout) op gang gebracht met behulp van inheemse gisten. De maceratie met de schillen duurt maximaal 6 weken. Vervolgens wordt de wijn door zwaartekracht overgebracht naar nieuwe, Frans eiken vaten om hier 6 maanden in te verblijven.

Uiteindelijk wordt de wijn nog 17 maanden gerijpt in 22% nieuw Frans eikenhout, 49% één jaar oud Frans eikenhout en 29% in eiken vaten van 75hl.

Proefnotitie

Clos Apalta Le Petit Clos heeft expressieve geuren van zowel zwart (bramen, bessen) als rood fruit (kersen, aardbei) met subtiele kruidigheid, ceder en een vleugje vanille. In de mond is de aanzet zijdezacht en elegant, gevolgd door rijpe, aanhoudende tannines. Prachtige wijn met een mooie concentratie en een opmerkelijke zuurgraad. De afdronk is lang en warm.

Wijn & Spijs

Fantastische wijn bij rood vlees zoals entrecote, rib eye en ossenhaas, maar ook zeer geschikt voor bij oude, gerijpte kazen.

Recensies

"The second wine in a true Bordeaux sense, the 2015 Le Petit Clos is a wine of structure and good balance in the manner of their 2001 and 2006, concentrated and powerful vintages. It's a blend of 49% Cabernet Sauvignon, 47% Carmenère and 4% Petit Verdot from younger slope vineyards and Cabernet Sauvignon from Clos Apalta. The wine is produced in the same way as the grand vin, but it has less oak and has quite a lot of character from the Carmenère. I find this fresher and less oaky than the wines I have in mind from the past, with more elegance within their style. 36,667 bottles were filled in September 2017."
Robert Parker: 93/100

""A juicy and delicious second wine from Clos Apalta. Beautiful, ripe and delicious with dark berries and mushrooms. Full-bodied and very balanced with complex walnut, spice and berry character. Dark chocolate and hazelnuts at the finish. Drinkable now, but better in 2022."
James Suckling: 96/100