Productfoto Vega Sicilia Pintia 2016

Over de wijn

Pintia 2017 is een prachtige rode wijn uit Toro en wordt gemaakt van Tinta de Toro (Tempranillo) druiven. Pintia ligt aan de oevers van de rivier de Douro, binnen de D.O. Toro. De extreem koude winters en hete zomers beïnvloeden de complexe bodems, die worden gekenmerkt door een groot aantal kiezelstenen. De wijngaarden zijn hier meer dan 30 jaar oud en liggen op circa 700m hoogte.

Vega Sicilia Pintia wordt 12 maanden op Frans eikenhout gerijpt (75%) en Amerikaans eikenhout (25%). Van de vaten is 80% nieuw.

Proefnotitie

De Pintia 2017 van Vega Sicilia heeft indrukwekkende, complexe aroma's; zwart fruit, kruiden, eikenhout en aardse, minerale tonen. In de mond een spannend samenspel fruit, eiken, tannines en mooie geïntegreerde zuren. De afdronk is lang en intens.

Wijn & Spijs

Geweldige wijn bij rood vlees. Bovendien is de Vega Sicilia Pintia 2017 een mooie begeleider bij krachtige wildgerechten, gekruid lamsvlees en oude, rijpe kazen.

Recensie

"Toro (almost) didn't suffer the frost of 2017 that decimated Ribera del Duero, and in that early harvest, the grapes for the 2017 Pintia were picked between September 6th and 17th trying to keep the freshness and acidity. They also did a softer extraction, reduced the percentage of wine that went through malolactic in barrel and used less American oak for the élevage, trying to achieve a more elegant wine. Still the wine is ripe, juicy, round and powerful at 15% alcohol, with a mellow palate with a pH of 3.9 and 4.5 grams of acidity. The wine matured in new and used oak barrels for 12 months. It feels quite fresh and harmonious, not showing any heat, not as fresh and atypical as 2016. It keeps the poise and the balance and has abundant but fine tannins. These wines repay time in bottle, and even if approachable now, it should get better with time. It's like a refined version of the 2015. A triumph over the adverse conditions of the year. 204,240 bottles, 6,720 magnums and some larger formats produced. It was bottled in May 2019."
Robert Parker: 94+/100

"Lots of spices and bright fruit for such a ripe, hot vintage. Some orange-peel undertones. Full-bodied and layered with beautiful fruit and length. Really nicely done."
James Suckling: 95/100