Rosso Veronese 'Calinverno' 2016

Productfoto Rosso Veronese 'Calinverno'
€ 19,50

Azienda Monte Zovo
  • Land: Italië
  • Gebied: Veneto
  • Druif: Corvinone, Corvina, Rondinella, Croatina & Cabernet Sauvignon
  • Inhoud: 75cl
  • Alc.%: 15

Over de wijn

Voor de Calinverno worden typisch inheemse druivenrassen gebruikt als Corvina en Corvinone (70%). Om de wijn een nóg meer eigen karakter te geven worden naast Rondinella (20%) ook minder bekende Croatina (5%) én de Franse Cabernet Sauvignon (5%) toegevoegd.
De wijngaarden liggen op een hoogte van circa 300m. in Caprino Veronese, een dorp ten oosten van het Gardameer. Alle druiven worden hier biologisch verbouwd en worden bewust later dan normaal geoogst, zo'n twee tot vier weken later dan normaal. Na de oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd en 20 tot 30 dagen ingedroogd, zodat ze gemiddeld 20% tot 25% aan vocht verliezen. Hierdoor krijgt de druif meer suikers, maar ook meer geur en smaak.
Na de indroging worden de druiven ontsteelt en geperst, vervolgens wordt het sap vergist. Hierna gaat de wijn in eikenhout, waar het ongeveer 24 maanden rijpt. Tot slot verblijft de wijn nog 12 maanden in de fles voordat hij wordt vrijgegeven.

Proefnotitie

Prachtige aroma's van kersen met nuances van zoete kruiden, vanille en zoethout. In de mond een mooi geheel; zwoele fruittonen, mooie zuren, rijpe tannines en kruidige ondertonen.

Wijn & Spijs

Een ideale wijn bij wild, gekruid vlees en oudere kazen.

Recensies

"Bringing robust notes of dried fruit, tobacco and some scorched earth, followed by dried cherries, figs and camphor ash, the 2015 Ca'Linverno packs the kind of yee-haw you're looking for in any pairing with Texas barbecue. This is a broad-shouldered wine that shows robust intensity throughout its 15.5% alcohol, mid-weight package. This is an IGT blend of 80% Corvina, 10% Rondinella, 5% Cabernet Sauvignon and 5% Croatina. The fruit is left to air-dry for 30 days. Some 40,000 bottles were made, and you get terrific value here."
Robert Parker: 90/100