Productfoto Vega Sicilia Pintia 2016

Pintia 2018

€69,95
Uitverkocht

Over de wijn

Pintia 2018 is een heerlijke rode wijn uit Toro en wordt gemaakt van Tinta de Toro (Tempranillo) druiven. Bodegas Pintia ligt aan de oevers van de rivier de Duero, binnen de D.O. Toro. De zeer koude winters en hete zomers beïnvloeden de complexe bodems, die worden gekenmerkt de vele kiezelstenen. De wijngaarden zijn hier meer dan 30 jaar oud en liggen gemiddeld op 700m hoogte.

Vega Sicilia Pintia wordt 12 maanden op Frans eikenhout (75%) en Amerikaans eikenhout (25%) gerijpt. Van deze vaten is 80% gemaakt van nieuw hout.

Proefnotitie

Pintia 2018 Vega Sicilia heeft krachtige, complexe aroma's van zwart fruit, specerijen, eikenhout en zowel aardse als minerale tonen. In de mond een mooie balans van donkere vruchten, eikenhout, tannines en goed geïntegreerde zuren. De afdronk is lang en intens.

Wijn & Spijs

De Vega Sicilia Pintia 2018 is een prachtige rode wijn bij krachtige wildgerechten, rood vlees, gekruid lamsvlees en oude, rijpe kazen.

Recensie

"The 2018 Pintia comes from a cooler and wetter vintage when the grapes were picked between September 20th and October 7th, and it fermented in their new fermentation room where they feel they can be more precise. The wine still has 15% alcohol, with a pH of 3.82 and 4.6 grams of acidity. It had a shorter élevage this year and matured for 10 months in French and 18% American oak barrels, 81% of them new. The nose is very expressive, with bright cherry fruit, and the wine is fresher than the norm in the region, with integrated alcohol and oak, reflecting a very cool year, floral and perfumed. The palate is medium-bodied and reveals very fine and elegant tannins. This has to be one of the finest vintages of Pintia. 251,512 bottles, 14,144 half-bottles, 6,543 magnums and some larger formats produced. It was bottled in April 2020."
Robert Parker: 95+/100

"Brooding but fresh nose, with tarry blackberries and fresh blue fruit. Iron, wet stones, violets and a hint of mocha, too. Full-bodied, mineral and broad on the palate with a stony feel, though not heavy at all. A really elegant, nuanced and extremely poised Pintia that you can enjoy now and for the next decade. A really eclectic Pintia showing more elegance and calculation."
James Suckling: 96/100