Les Plos

In 1973 richtte Alain Maurel het wijnhuis Les Plos op in het herkomstgebied Cabardés. Bij de selectie van zijn wijngaarden deed hij eerst uitvoerig onderzoek naar verschillende factoren, waaronder de invloed van het klimaat, de bodem en ook bracht hij een bezoek aan diverse topwijngaarden in het gebied. Vervolgens nam hij, als één van de eerste wijnboeren in de regio, het initiatief om de aangekochte wijngaarden opnieuw in te richten. Zijn initiatief tot kwaliteitsverbetering leverde hem de ondersteuning op van het lokale Ministerie van Landbouw in Aude.

De wijngaarden voor de appellation Cabardès liggen aan de voet van het Massif Central, op 10 kilometer afstand van Carcassonne. De bodem bestaat vooral uit kalksteen en leem en bezit een hoog gehalte aan magnesium.

Het klimaat binnen de streek combineert neerslag (afkomstig van de Atlantische Oceaan) met Mediterraanse invloeden. Stevige windstromen uit oostelijke- en westelijke richting blazen de druiven droog bij een te hoge luchtvochtigheid. Een bijkomstig voordeel aangezien schimmels en andere ziektes hierdoor weinig tot geen kans hebben.