Clos Saint Jean

Clos Saint Jean kan probleemloos in één adem genoemd worden met de tophuizen uit de appellatie. Het is een domein met een enorme historie aan internationale topscores. Clos Saint Jean maakt Châteauneuf-du-Pape zoals Châteauneuf-du-Pape bedoeld is.

Clos Saint Jean bestaat al vanaf 1910. In 2001 namen de twee broers Pascal en Vincent Maurel de beslissing het roer om te gooien en af te wijken van de werkwijze van hun vader, Guy Maurel, die in 2002 overleed. Guy Maurel was een traditioneel werkende wijnmaker, die zijn tijd het liefst in de wijngaard doorbracht. Door velen van zijn collega’s worden zijn wijngaarden geprezen als "de mooiste van Châteauneuf". Daar moest toch méér in zitten, dachten de broers. Ze huurden de hulp van wijnmaker Philippe Cambie voor de oogst van 2002. Helaas was die oogst er één die in Châteauneuf niet zo vaak voorkomt: een héle slechte. De broers besluiten helemaal niets onder eigen naam te bottelen en verkopen hun hele oogst in bulk.

In 2003 proberen ze het nog een keer en deze keer gaat het wel goed: ze maken wat misschien de beste wijnen van de jaargang zijn. Robert Parker schreef over de wijnen van Clos Saint Jean: "Châteauneuf-du-Pape or even red wine in general simply can't be any better than this".