Château Cos d'Estournel

Château Cos d'Estournel komt uit Saint-Estèphe, een beroemde appellation in Bordeaux, in het zuiden van Frankrijk. Het is een 2e Grand Cru Classé en behoort dat de absolute top van de Bordeaux.

De wijnen zijn alom geprezen in de internationale vakpers, maar ook het landgoed is er één die tot de verbeelding spreekt. Het Château doet meer denken aan een tempel uit het Oosten dan een klassiek Château uit de Bordeaux. Het woord ‘Cos’ betekent ‘heuvel’ en verwijst naar de inmiddels beroemde heuvel die bedekt is met kiezels, het geeft Cos d'Estournel zijn uitmuntend terroir. Louis Gaspard d’Estournel was de man achter het château. Sinds 2000 is de bekende ondernemer Michel Reybier eigenaar.

Cos d' Estournel heeft 91 hectare in totaal, die beplant zijn met 65% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 1% Cabernet Franc en 1% Petit Verdot. Voor de Grand Vin worden de oudste stokken gebruikt, de wat jongere stokken gaan in hun tweede wijn Pagodes de Cos, Cabernet Sauvignon heeft daarin het hoogste percentage. De Merlot druif vinden we het meeste terug in de G d'Estournel (voorheen Goulée de Cos d’Estournel), afkomstig van hun Goulée-wijngaard, in het noorden van de Médoc.