Bodegas R. López de Heredia Viña Tondonia

Bodegas R. López de Heredia Viña Tondonia ligt in Haro, Spanje. Dit klassieke wijnhuis ligt in Rioja waar oprichter Don Rafael verliefd werd op de regio, en dan vooral het gebied rond Haro. Deze mythische hoofdstad van de regio Rioja Alta staat bekend om haar magische combinatie van bodem en klimaat. Deze basis zou uiteindelijk de perfecte basis bieden voor de productie van wijnen die uiteindelijk wereldberoemd zouden worden.

Rond 1877 begon Don Rafael met het ontwerp en de bouw van het complex van Bodegas R. López de Heredia. Het domein is de oudste in Haro en een van de eerste drie wijnhuizen in de gehele regio Rioja. In 1913-1914 kocht Don Rafael de wijngaard Viña Tondonia. Tondonia zou de beroemdste wijngaard en het beroemdste product van de bodega worden. Viña Tondonia is een prachtige wijngaard van ruim 100 hectare, gelegen op de rechteroever van de rivier de Ebro. Naast Tondonia bezit López de Heredia nog drie wijngaarden, eveneens gelegen in de regio Rioja Alta. Dit zijn Viña Cubillo, Viña Bosconia en Viña Zaconia.

Op de verschillende wijngaarden wordt veelal gewerkt met Tempranillo (70% tot 80% van het totaal), en verder met Garnacha, Graciano en Mazuelo voor de rode wijnen. Voor wit wordt voornamelijk gebruik gemaakt van Viura en in mindere mate Malvasía.