Vega Sicilia Alion Ribera del Duero Spanje Tinto Fino

Over de wijn

Alion 2019 komt uit Ribera del Duero, Spanje en wordt gemaakt met de inheemse variëteit Tinto Fino (Tempranillo). Wijnhuis Vega Sicilia oogst de druiven met de hand en worden vervolgens direct naar de sorteertafels gebracht. Na een strenge, handmatige selectie worden de druiven geperst en volgt er een vergisting op eikenhouten vaten. Daarna rijpt de Alion 2019 12 tot 14 maanden in nieuwe Franse eikenhouten Bordeaux-vaten. Wanneer de Vega Sicilia Alion 2019 zijn rijping heeft ondergaan verblijft de wijn nog circa 15 maanden in de fles alvorens hij op de markt komt.

Proefnotitie

Vega Sicilia Alion 2019 heeft diepe aroma's van zwart bosfruit, specerijen, tabak, eikenhout en aardse en florale ondertonen. De smaak is krachtig en harmonieus met mooie frisheid, rijpe tannines en een lange, warme afdronk.

Wijn & Spijs

Alion 2019 Vega Sicilia is een geweldige wijn bij rood vlees zoals; rib eye, ossenhaas, entrecote en tournedos. Ook een mooie begeleider bij steviger wild, lamsvlees en gerijpte kazen.

Recensie

"The 2019 Alión was cropped from a drier vintage compared with the average, and the wines from that year tend to be powerful, concentrated and with structure. They shortened the maceration by 11 days and used concrete for part of the élevage, trying to reduce the impact from the oak in the wine. They define 2019 as a powerful, concentrated and juicy vintage, sensual and unctuous. The wine is ripe at 15% alcohol and has mellow acidity (4.4 grams) and a pH of 3.88, reflecting the warm and dry year that delivered powerful and concentrated wines, similar to the wines from 2015. It's quite fruit-driven, ripe and juicy, with abundant, slightly dusty tannins despite the limited pumping over they did to avoid extracting too much, and the maceration was also shortened. 256,526 bottles, 7,005 magnums and some larger formats produced. It was bottled in June 2021."
Robert Parker: 94/100

"Ripe, tarry plums and black cherries with violets, rocks, coffee and graphite. Refined notes of balsamic fruit and cocoa powder, too. Full-bodied and juicy with an iron fist of tannins, yet at the same time so velvety and polished. Very long, focused finish, showing lots of finesse and layers. Drinkable now, but better after 2025."
James Suckling: 95/100